Module 2 – Het brein – jouw super computer, dus programmeer het wijs
In deze module ga je zien dat jouw brein en jouw emotie systeem de toegangspoort naar verandering is. Voordat je verandering kunt realiseren, is het belangrijk dat je je bewust bent van niet effectief gedrag zodat je dit kunt veranderen. In deze module ga je aan de slag met deze bewustwording.
Ik vertel over de ontwikkeling van mijn boek. Ik kwam op het idee. Ik ging aan de slag. Gedurende het proces van mijn boek waren er hoogtepunten en dieptepunten. Hoogtepunten dat het gesprek met de uitgever goed verliep en ik een contract kreeg. Dieptepunten dat ik even niet meer wist hoe ik verder moest. Maar ook momenten van angst. Toen ik mijn concept naar proeflezers stuurde. Wat zullen ze er van vinden? Ook veel momenten van euforie. Maar het grootste moment van angst kwam nadat het boek naar de drukker was. Ik kon er niets meer aan veranderen. Waarom doe ik dit? Heb ik het allemaal wel goed gedaan? Het overschaduwde ergens het plezier van een eigen boek schrijven en uitgeven. Een oud patroon kwam naar boven. Wat vinden anderen ervan? En ben ik goed genoeg? Ik ging daar mee aan de slag. Tijdens het opnemen van deze video is een klein jaar nadat mijn boek uitkwam. Op dit moment kan ik zeggen: het schrijven van mijn boek was een van de beste keuzes die ik kon maken. Het heeft mij zo veel opgeleverd aan nieuwe contacten, allerlei business opportunities en heel veel mooie reacties van mensen die ik heb kunnen helpen een stap verder te zetten in hun ontwikkeling. Een reis heeft altijd dieptepunten en hoogtepunten. Ook deze training kan momenten naar boven brengen dat je de handdoek in de ring wilt gooien. Wat heeft het allemaal voor zin? Waarom doe ik dit? Het werkt toch niet. Enzovoorts. Een van de belangrijkste zaken bij persoonlijke ontwikkeling en iets willen bereiken, is doorzettingsvermogen en focus. Zonder deze twee gaat het niet lukken. Als je jezelf er toe zet deze training volledig te doen, met alle opdrachten en alle focus, gaat het je hele mooie dingen opleveren.
Oefening 1 – ‘Schrijf je levensverhaal op’
Om te achterhalen welk verhaal jij leeft, is het nuttig om je levensverhaal op te schrijven. Wanneer ben je geboren en in welke gezinssituatie was dat? Waren je vader en moeder er allebei? Hoe was je vader? Hoe was je moeder? Wat deden ze? Wat waren hun karaktereigenschappen? Waren er ook broers en/of zussen? En zo ja, waar bevond jij je? In welke omgeving groeide je op? Wat kenmerkte die omgeving Hoe was je basisschool- en middelbareschooltijd? Heb je heftige gebeurtenissen meegemaakt in je eerste twintig levensjaren?
Alles wat van belang is in jouw levensverhaal schrijf je op.
Oefening 2 – ‘Onderzoek de onderstroom’
Je gaat nu aan de slag met je patronen. Voor de top 3 levensaspecten ga je per levensaspect na wat voor patronen je laat zien en wat de onderstroom is. Stel jezelf bijvoorbeeld de volgende vragen:
- Wat is er op dit aspect dominant in mijn leven?
- Wat heb ik als kind over dit aspect gezien of gehoord? Wat zeiden mijn ouders over werk, over de liefde, over gezond zijn?
- Wat heb ik (als kind) meegemaakt m.b.t. dit aspect die mijn visie heeft gevormd?
- Wat geloof je over de verschillende levensaspecten? Bijv. wat geloof je over de liefde? Is dat echt wat je gelooft? Wat zeg je tegen jezelf? Wat zie je jezelf doen als je een ander ziet die heeft wat jij ook graag zou willen? Wat zit er onder?
- Welke niet effectieve patronen en overtuigingen laat ik zien/kan ik hieruit destilleren?
- Oefening ‘Ik moet ….’
- Door onze programmering, door ons geschreven script, hebben we allemaal dingen die we moeten. Een goede manier om achter je patronen te komen is om te onderzoeken wat je allemaal moet van jezelf. ‘Ik moet hard werken, anders stel ik niets voor.’ Of ‘Ik moet een goede baan hebben, anders stel ik mijn vader teleur.’ Enzovoorts. Schrijf de belangrijkste 5 “Ik moet dit want anders” in je werkboek.
Neem hier de tijd voor. Elke keer als je iets bedenkt, schrijf je het op in je werkboek.
Oefening 3 – ‘Ik ben bereid om … los te laten’
Op basis van onze overtuigingen en patronen hebben we allemaal behoeften gecreëerd om onze cellen en ons brein te voeden. Nu je inzichtelijk hebt gemaakt welke patronen je hebt, kan het heel bevrijdend werken om uit te spreken en op te schrijven dat je bereid bent om die behoefte nu los te laten. De tweede opdracht van deze module is daarom de ‘Ik ben bereid om ……… los te laten’ opdracht. We gaan aan de slag met acceptatie van je huidige situatie en het loslaten van niet helpende patronen.
Schrijf individueel in je werkboek op wat je bereid bent los te laten aan oude patronen/behoeften uit je top 3 levensaspecten. Denk bijvoorbeeld aan: ‘Ik ben bereid om de behoefte aan een positieve mening van anderen, los te laten.’ Of ‘Ik ben bereid om de behoefte aan de waardering van anderen, los te laten.’ Of ‘Ik ben bereid om het patroon om anderen te pleasen, lot te laten.’ Of ‘Ik ben bereid om de behoefte om mijn boosheid te uiten, los te laten’. En ga zo maar door. Formuleer jouw patroon/jouw behoefte die jouw belemmert en schrijf op dat je deze bereid bent los te laten.
Door oefening 1 en deze oefening, heb je goed in kaart wat jouw oude ineffectieve patronen zijn. Het is nu belangrijk dat je je gedurende de dag, bewust bent wanneer je een oud programma, een oud patroon, uit de kast haalt. Zodra je bewust bent, probeer een tegenovergestelde gedachte of reactie te geven.
Oefening 3 – ‘Oude patronen omkeren’
Door oefening 1 en oefening 2 heb je goed in kaart wat jouw oude ineffectieve patronen zijn. Het is nu belangrijk dat je je gedurende de dag bewust bent wanneer je een oud programma, een oud patroon, uit de kast haalt. Zodra je bewust bent van dit oude patroon, probeer een tegenovergestelde gedachte of reactie te geven. Dus stel je krijgt een gedachte ‘pff waarom doe ik dit, laat ook maar, dit is niets voor mij’ op een moment dat je iets nieuws of spannends begint, wees je bewust van deze gedachte. Bedank dit oude patroon voor het dienende karakter toen je jonger was om je te beschermen, maar dat je nu kiest voor een andere gedachte en zet het om in ‘ik ben goed genoeg om dit te doen’. Of iets wat voor jou goed voelt.